Kuinka kunttapiha toteutetaan?

Kuntan menestymisen takaa kolme eri osa-aluetta:

1. pohjamaa
2. huolellinen asennus
3. hoito (pääasiassa kastelu)

1. Pohjamaa

Kuntta soveltuu ravinteiltaan köyhään ja kosteutta pidättävään maaperään. Paras asennusalusta on hienojakoinen hiekka tai hietamoreeni, joka vähäravinteisena ei ruoki rikkakasvustoa ja hienojakoisena sitoo myös hyvin kosteutta päästäen liian veden lävitseen. Kuntta voidaan parhaimmillaan asentaa suoraan olemassa oleville pohjille, mikäli alusta on kuntalle luontainen eikä sisällä rikkakasvustoriskiä. Mikäli pohjamaa sisältää ravinteikasta maata tai valmista aluskasvillisuutta, tulee paikalle toteuttaa pohjatyöt. On ensiarvoisen tärkeää, että pohjatyöt tehdään aina tarvittaessa huolellisesti. Laadukkaasti ja oikein tehdyillä pohjatöillä pystytään varmistamaan kuntan kasvu myös haastavammissa paikoissa

2. Asennus

Kuntan asennus on hyvä tehdä mahdollisimman suurina paloina, jolloin syntyy vähemmän saumoja sekä juuristo säilyy ehjempänä parantaen kasvuun lähtöä sekä vähentäen samalla myös kasteluntarvetta. Kuntan suositeltu asennusaika on 10 vuorokautta nostohetkestä ja yleisenä suosituksena onkin asentaa kuntta mahdollisimman pian toimituksesta. Piiraisen Kuntta® saapuu kohteeseen muutaman päivän kuluessa nostohetkestä, joten suositeltua asennusaikaa on jäljellä vielä runsaasti toimitushetkestä. Asennusta ei siis välttämättä tarvitse suunnitella samalle päivää toimituksen kanssa, vaan tämän voi mainiosti ajoittaa esimerkiksi seuraavalle päivälle.

Kunttaa voi asentaa monenlaisiin ympäristöihin, niin tasaisiin maastoihin kuin myös rinnealueille. Vuosien mittaan olemme asentaneet kunttaa satoihin erilaisiin kohteisiin upein lopputuloksin. Piiraisen Kuntta® suuren palakoon hyödyt tulevat esille erityisesti jyrkemmissä rinnepaikoissa, joissa kuntta kiinnitetään maapohjaan käyttäen esimerkiksi puutappeja. Myös omatoimiselle asentajalle kuntta järjestyy ja annammekin hyvät ohjeet toteutusta varten. Pilkomme rullat tarvittaessa pienempiin palasiin toimituksen yhteydessä.

3. Hoito ja jatkokäyttö

Kuntan menestymisen varmistava hoitotoimenpide on kastelu makealla vedellä. Tärkeintä kastelu on muutaman viikon ajan heti asennuksen jälkeen. Kunttaa voi tällöin kastella vaikka päivittäin, etenkin jos on kuivaa ja lämmintä. Sateisella säällä hoito tapahtuu parhaimmillaan täysin luonnon toimesta. Liikaa kunttaa ei varsinaisesti pysty alkuvaiheessa kastelemaan, joten ylikastelusta ei tarvitse huolehtia. Keväällä ja alkukesällä asennetun kuntan kastelua jatketaan tasaisesti koko ensimmäisen kesän ajan. Loppukesällä ja syksyllä asennetun kuntan kastelu helpottuu jo syksyä kohden mennessä, mutta hoidosta tuleekin sitten huolehtia seuraavan kevään-alkukesän aikana uuden kasvukauden myötä.

Kastelun avittamana kuntta juurtuu uuteen paikkaansa ensimmäisen kasvukauden aikana. Tämän jälkeen tarvetta kastelulle ei välttämättä enää ole ja kuntta voi pärjätä jo täysin omillaan. Aurinkoisemmissa ja paahteisissa ympäristöissä tai pitkillä kuivilla ajanjaksoilla voi kuntan kastelusta huolehtia halutessaan vielä tulevinakin kesinä. Mikäli kuntan joukkoon ilmestyy heinää tai muuta ylimääräistä kasvustoa, niin nämä voi poistaa heti niiden ilmaantuessa jolloin kuntan saa pidettyä siistimpänä ja puhtaana muusta kasvillisuudesta. Jatkossa hoitotoimenpiteenä onkin lähinnä marjojen talteen napsiminen omalta pihamaaltasi.

Meiltä saat yksityiskohtaiset ja tarkat ohjeet niin pohjien tekoa, kuntan asennusta kuin hoitoa varten – tai toteutamme ne puolestasi!